Partner KNMI
Partner Meteoconsult
© Home Of Power Productions
© Weerstation Grootegast 2004-2023
Weerstation Grootegast
  al 19  jaar 2004-2023
Weerstation Grootegast
Professionele weerdiensten
Professionele weerdiensten
Welkom op de site van Weerstation Grootegast. De Weerinfo-en Meteosite van Grootegast.
Boltek bliksemdetectie voor Noord Nederland. Dataleverancier van KNMI-WOW.
Meerdaagse pluimverwachting Europees model
Meerdaagse pluimverwachting Amerikaanse model
Pluimverwachting volgens het Europees model
Pluimverwachting KNMI
Meerdaagse pluimverwachting KNMI
De onzekerheid in de weersverwachting De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting (T1279, roosterpuntsafstand ~16km) herhaald met 51 verwachtingen met een model met lagere resolutie (T639, roosterpuntsafstand ~ 32 km) om rekentijd te besparen. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid. De zgn. EPS pluim geeft verwachtingen voor neerslag, 2m temperatuur en windsnelheid in 1 roosterpunt. Duidelijk is te zien hoe de onzekerheid in de verwachting groter wordt naarmate de voorspeltermijn toeneemt. Ook zijn soms verschillende scenario's te herkennen.
Met ensemble- of pluimverwachtingen is het mogelijk om een idee te krijgen van de onzekerheid in de weersverwachtingen. Bij het Europese Weercentrum ECMWF wordt het weermodel in een iets vereenvoudigde versie met kleine verschillen in de uitgangspositie vijftig keer doorgerekend. Als het resultaat erg gevoelig is voor kleine veranderingen zullen de verwachtingen al snel uit elkaar gaan lopen. In de grafiek ziet u de verwachting van het operationele topmodel van het ECMWF in het rood en alle vijftig verwachtingen in de pluim in het groen. Het gemiddelde van alle verwachtingen en vaak een betere maat voor wat het werkelijk gaat worden, wordt in de blauwe lijn weergegeven.

Als de verschillende verwachtingen weinig uiteenlopen is de weertoestand stabiel en de betrouwbaarheid hoog. Als de verschillende verwachtingen in de pluim daarentegen ver uit elkaar liggen, dan duidt dat op een grotere onzekerheid.

Ook de berekeningen van het Amerikaanse GFS (Global Forecasting System) model worden getoond. Dat is de blauwe lijn. Het GFS model is een van de modellen van de Amerikaanse weerdienst NCEP.


- Pluimverwachting
Pluimverwachting volgens het Amerikaanse model