Partner KNMI
Partner Meteoconsult
© Home Of Power Productions
© Weerstation Grootegast 2004-2024
Professionele weerdiensten
Weerstation Grootegast
Professionele weerdiensten
Weerstation Grootegast
Welkom op de site van Weerstation Grootegast. De Weerinfo-en Meteosite van Grootegast.
Boltek bliksemdetectie voor Noord Nederland. Dataleverancier van KNMI-WOW.
  al 20  jaar 2004-2024
Disclaimer
WOW staat voor Weather Observations Website. Het Britse UK Met Office is hiermee begonnen en inmiddels maken er wereldwijd ruim 7600 weerstations onderdeel uit van het netwerk. WOW-NL is de Nederlandse portaal die toegang biedt tot dit internationale meetnetwerk. KNMI en de UK Met Office werken nauw samen om WOW te blijven optimaliseren.

Het KNMI ziet in WOW-NL een slimme manier om meer data over het Nederlandse weer te krijgen en deze toegankelijk te maken. Hoewel de particuliere weerstations niet altijd zullen voldoen aan de internationale richtlijnen, kunnen ze toch belangrijke weerinformatie geven over een lokale weersituatie. Daarnaast kunnen ze bruikbaar zijn voor onderzoek, zoals naar stadsklimaat of de impact van weer. De kracht van data via crowdsourcing zit met name in de grote hoeveelheden. Het KNMI gaat kijken welke onderzoekskansen WOW-NL biedt op het gebied van weer en klimaat.

WOW-NL past in de huidige trend om mensen te betrekken bij meten en om allerlei data te verzamelen via internet en met elkaar te linken. Het zorgt voor meer kennis en het vergroot de betrokkenheid van mensen bij hun leefomgeving. Het is niet meer alleen het weer beleven maar ook in getallen terugzien.

WOW-NL is dan ook uitermate interessant voor het onderwijs. Voor geļnteresseerde scholen met een weerstation is er een lessenserie over WOW-NL beschikbaar die in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap is gemaakt. Leerlingen kunnen zelf metingen gebruiken om inzicht te krijgen in het weer in hun omgeving. Zo kan er op een interactieve en praktische wijze les gegeven worden over weer en klimaat..
- MetOffice/KNMI WOW