Partner KNMI
Partner Meteoconsult
© Home Of Power Productions
© Weerstation Grootegast 2004-2023
Weerstation Grootegast
  al 19  jaar 2004-2023
Weerstation Grootegast
Professionele weerdiensten
Professionele weerdiensten
Welkom op de site van Weerstation Grootegast. De Weerinfo-en Meteosite van Grootegast.
Boltek bliksemdetectie voor Noord Nederland. Dataleverancier van KNMI-WOW.
www.reisenvakantieweer.nl is een initiatief van Weerstation Grootegast. In de toekomst zullen hier meer landen toegevoegd worden, gezien het succes van deze pagina.

Hieronder vindt u een klein rondje West-Europese vakantielanden. Geliefd bij kampeerders, vakantiegangers enz.....
Bij elk land staat een korte indruk over het klimaat vermeld en enkele actuele temperaturen.
Tevens 4 webcams per land, weersverwachting, neerslagradar, landkaart en campinginformatie.

Veel plezier met het zoeken naar uw vakantieland!
De Algarve verheugt zich in een mediterraan klimaattype met lange, hete zomers, milde winters en meer dan 3000 uur zon per jaar, hoewel er tussen september en mei altijd een kans op regen bestaat.
In Alentejo, het achterland van de Beiras en de Alto Douro kunnen de zomers zeer heet zijn. Lente en herfst zijn koeler en de winters in de bergstreken zijn erg koud, met temperaturen onder nul en sneeuw in de Serra de Estrêla
Porto en Minho kennen een gematigd klimaat, met het hele jaar lagere temperaturen en grote kans op regen tussen herfst en lente.
Italië heeft als geheel een Middellandse-Zeeklimaat. Desalniettemin kan men er een aantal verschillende klimaatgebieden onderscheiden. De Povlakte heeft bijvoorbeeld hete zomers en koude, vochtige winters met mist
en nevel. De zuidzijde van de Alpen (het Italiaanse merengebied) kent een zachter klimaat vanwege de beschutte ligging. Het noordelijke gedeelte van de Apennijnen en de hoog gelegen gebieden van de streken Toscane en Umbrië zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw. Zuid-Italië kent zeer droge en hete zomers met vele uren zonneschijn. Een bekende wind is de ‘sirocco’, een zuidelijke, warme en vochtige wind. De ‘tramontane’ is een frisse westelijke tot noordwestelijke wind. Deze naam wordt ook gegeven aan noordelijke of noordoostelijke winden met koele lucht. De koude mistral uit het Rhônedal is in de omgeving van Genua nog goed te voelen. Plaatselijk koude valwinden hebben daar de naam ‘maestrale’.
Door de omringende zeeën heeft Groot-Brittannië een zeeklimaat. Het weer is daardoor over het algemeen mild en relatief vochtig. De Britse eilanden zijn dikwijls het "slachtoffer"van Oceaandepressies. Maar dat wil niet zeggen dat het in de zomermaanden niet aangenaam is. Langs de zuidwestelijke kusten in Cornwall heerst in juli en augustus vaak een subtropisch klimaat! Juli is over het algemeen de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 16°C. Uiteraard zijn er fikse uitschieters naar boven. In het noordelijk gelegen Schotland liggen de gemiddelde temperaturen meestal een graadje lager en is het ook wat regenachtiger. Erg lage temperaturen komen in de wintermaanden vrijwel alleen voor de hogere berggebieden van Schotland.
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, sterk beïnvloed door de temperatuur van het Noordzeewater. Het weertype kan per dag verschillen maar door de geringe oppervlakte van het land en doordat het vrijwel aan alle zijden door zee is omgeven, zijn de klimaatverschillen zeer gering. In de koudste maand, februari, schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 0°C. In strenge winters vriest een gedeelte van het Kattegat voor korte tijd dicht. In de Sont en in de Belten komt vaker ijs voor; in de Sont gemiddeld om de twee jaar. De zomers kenmerken zich door veel zonneschijn. In juli, de warmste maand, schommelt de temperatuur gemiddeld tussen de 15 en 16,5°C. De warmste streken zijn Bornholm, Falster, Lolland en Viborg. De koudste streken zijn Himmerland, Midtfyn en Nordvestjyland. Gemiddeld valt er op het Deense land 600 mm neerslag per jaar. Tussen de Noordzeekust en het heuvelland van Midtjyland valt gemiddeld 700 mm. Minder dan 600 mm valt op Bornholm, Sjælland en aan de kust van het Kattegat. Het aantal regendagen ligt tussen de 120 en 200 dagen per jaar. De meeste regen valt van augustus tot en met oktober. De droogste periode valt tussen eind april en begin juni. Als de wind 's winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden, tot -31°C. 's Zomers kan de temperatuur door diezelfde oostenwind oplopen tot meer dan 35°C. De wind waait echter vaak uit het westen. Door de vele depressies stormt het aan de westkust gemiddeld meer dan 50 keer per jaar.
In Noorwegen wordt wel eens gekscherend gezegd: 'Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding.' En dat geeft meteen aan dat je allerlei weertypen in Noorwegen kunt verwachten.Hoe komt dat? Ten eerste door de langgerekte vorm van het land. Het spreekt voor zich dat er een groot verschil bestaat tussen het klimaat in Oslo en dat op de Noordkaap, twee plaatsen die meer dan 2000 kilometer van elkaar verwijderd zijn. Verder is er de invloed van de bergen. Zo heeft het oosten van Noorwegen, dat als het ware ‘achter de bergen’ ligt, in de zomer een vrij droog en zonnig landklimaat, terwijl in het westelijk fjordengebied een zeeklimaat heerst met meer neerslag. In de winter is het net andersom: dan is er langs de kust meestal sprake van zachte winters met relatief weinig sneeuwval, terwijl de temperaturen in het binnenland vaak tot ver onder nul kunnen zakken en er de hele winter lang sneeuw ligt.Maar de belangrijkste factor voor het Noorse klimaat is toch wel de invloed van de warme golfstroom. Deze zorgt voor een matigende invloed op het klimaat, waardoor het in Noorwegen veel warmer kan worden dan men op deze noordelijke breedtegraden zou verwachten. In de zomer kunnen de temperaturen, ook in het noorden, oplopen tot 25-32 graden Celsius. Doordat de golfstroom warm zeewater langs de Noorse kust voert, blijven ook in de winter de Noorse havens ijsvrij. Het (korte) voorjaar kenmerkt zich vaak door mooi weer, waarbij de natuur in korte tijd uitbundig tot bloei komt. Het najaar kent ook vaak mooi weer, hoewel de temperaturen dan met name in het binnenland al dalen. Ook dit seizoen is kort, waarbij de natuur zich weer van haar beste kant laat zien: in enkele dagen tijd is heel de natuur getekend met de mooiste herfstkleuren.

Zweden heeft een zeeklimaat. De door de golfstroom verwarmde winden bereiken vrijwel het gehele land, maar met name het zuiden. In Lapland duurt de zomer slechts twee maanden, maar dan schijnt de zon ook 24 uur per dag. Als je in de zomer naar Zweden gaat, is het voor bijna 100% zeker dat je daar een stralend blauwe lucht, zonneschijn, temperaturen van tussen de 23°C en 27°C aantreft. Ook de neerslag is hier veel minder dan bij de omringende landen.
Webcam Sagres

Sagres

Webcam Tavira

Tavira

Webcam Salema

Salema

Webcam Funchal

Funchal

Webcam Bolzano

Bolzano

Webcam Rimini

Rimini

Webcam Riva del Garda

Riva del Garda

Webcam Pontebba

Pontebba

Webcam Oxford

Oxford

Webcam Loch Ness

Loch Ness

Webcam Southamton

Southamton

Webcam Dover

Dover

Webcam Odense

Odense

Webcam Bornholm

Bornholm

Webcam Vesterø Haven

Vesterø

Webcam Fredericia

Fredericia

Webcam Narvik

Narvik

Webcam Are

Are

Webcam Bergen

Bergen

Webcam Mora

Mora

Webcam Örebro

Örebro

Webcam Stockholm

Stockholm

Webcam Porjus

Porjus

Webcam Helsingborg

Helsingborg

Meer weer in Alverca, PO
Find more about Weather in Rome, IY
Find more about Weather in Londen, UK
Find more about Weather in Kopenhagen, DN
Click for Oslo, Noorwegen Forecast
Click for Stockholm, Zweden Forecast
Portugal
Italië
Engeland
Denemarken
Noorwegen
Zweden
- Reis en vakantieweer