Partner KNMI
Partner Meteoconsult
© Home Of Power Productions
© Weerstation Grootegast 2004-2023
Weerstation Grootegast
  al 19  jaar 2004-2023
Weerstation Grootegast
Professionele weerdiensten
Professionele weerdiensten
Welkom op de site van Weerstation Grootegast. De Weerinfo-en Meteosite van Grootegast.
Boltek bliksemdetectie voor Noord Nederland. Dataleverancier van KNMI-WOW.
Disclaimer
www.reisenvakantieweer.nl is een initiatief van Weerstation Grootegast. In de toekomst zullen hier meer landen toegevoegd worden, gezien het succes van deze pagina.

Hieronder vindt u een klein rondje West-Europese vakantielanden. Geliefd bij kampeerders, vakantiegangers enz.....
Bij elk land staat een korte indruk over het klimaat vermeld en enkele actuele temperaturen.
Tevens 4 webcams per land, weersverwachting, neerslagradar, landkaart en campinginformatie.

Veel plezier met het zoeken naar uw vakantieland!
Het Duitse klimaat lijkt veel op dat van Nederland. Beide landen kijken ’s zomers en ’s winters regelmatig tegen een fikse wolkenpartij aan en ontvangen dus flink wat regen. Anders gezegd: ze hebben te maken met een gematigd zeeklimaat. Wanneer in de zomer een tropische föhnwind door het land waait, kunnen de temperaturen bij onze oosterburen wel flink oplopen.
Het klimaat van België vertoont veel overeenkomsten met het Nederlandse klimaat. Zachte winters, koele zomers en
wisselvallig weer zijn de voornaamste kenmerken. Naast het zeeklimaat in Laag-België, Midden-België en de polders, kent
men hier ook een gematigd landklimaat. De temparatuurverschillen tussen zomer en winter zijn ten zuiden van de Sambre en de Maas iets hoger dan in het noorden. Juli en augustus zijn de natste maanden van het jaar. In Vlaanderen valt gemiddeld 650 tot 750 millimeter neerslag. De Voerstreek is het natste gebied waar gemiddeld achtduizend tot duizend millimeter neerslag per jaar valt. In de maanden juli en augustus ligt de temperatuur rond de 22 graden. Ondanks het feit dat het veel kan regenen, is de kans op zon in deze maanden het grootst.
Frankrijk heeft zeer uiteenlopende klimaattypes. Dat heeft te maken met een naar het oosten afnemende invloed van de
Atlantische Oceaan. Maar ook de invloed van de Middellandse Zee in het zuiden en de aanwezigheid van gebergten hebben er mee te maken. Grofweg kan gezegd worden dat het grootste deel van Frankrijk te maken heeft met een zeeklimaat.
Uitzonderingen daarop zijn het zuidoosten: daar heerst een Middellandse-Zee-klimaat. In de Alpen en Pyreneeën heerst een
hooggebergteklimaat.Het Franse klimaat verschilt per regio. Zo is het klimaat langs de westkusten veel gematigder dan in centraal Frankrijk waar de zomers heter en de winters kouder zijn. Het koudst wordt het, behalve in de bergen, 's winters in de Elzas. Terwijl Perpignan in het zuidoosten wordt beschouwd als de warmste stad van het land. In de zomer wordt het langs de Middellandse Zee vaak met gemak 35 graden, terwijl het tegelijkertijd in Parijs niet warmer is dan 18 graden. 's Winters kan het in de bergen en het noordoosten bitter vriezen, terwijl het langs de Côte d'Azur met 18 graden goed toeven is.Er is geen seizoen aan te wijzen waarin Frankrijk het best te bezoeken is. Uiteraard biedt Zuid-Frankrijk zomers een hoop verleiding als je een zonaanbidder bent. Maar Parijs is zeker ook 's winters een bezoek waard, want er zijn niet veel steden zo romantisch als Parijs rond Kerstmis! Ook de Alpen en Pyreneeën bieden zomer- en wintervertier.
Zwitserland kunnen we verdelen in een aantal verschillende klimaatzones. Als we over de overgangszone van het zeeklimaat naar het landklimaat spreken, bedoelen we daarmee het gebied in het noorden en westen van het land. De Jura heeft gematigde zomers, maar koude, sneeuwrijke winters. In het noorden overheerst de noordoostenwind, maar de temperatuur en de neerslag zijn niet extreem. In het hoge middengebied van Zwitserland vinden we een gebergteklimaat. Grote temperatuurschommelingen kunnen er voorkomen. In korte tijd kan het mooie weer omslaan naar heftig onweer en regen. In het noordelijk Alpengebied valt de meeste regen. De winters zijn streng en sneeuwrijk. In winter, voor- en najaar steekt aan de noordzijde van de Alpen vaak de föhn als warme valwind op. Lawines en overstromingen kunnen hier het gevolg van zijn. De zuidelijke hellingen van de Alpen hebben in de winter een zacht klimaat. De zomers kunnen hier vrij warm worden. Het klimaat van Ticino heeft subtropische kenmerken.
Wat het klimaat betreft kan Oostenijk in 3 zones ingedeeld worden:
Het oosten met een Pannonisch landklimaat (doorsnee neerslag per jaat minder dan 800 mm), het eigenlijke alpine gebied
met een typisch alpine klimaat (veel neerslag, korte zomers, lange winters), tenslotte het overige bondsgebied met een
vochtig gematigd Middeleuropees overgangsklimaat (doorsnee temperaturen in juli 14 tot 19 graden, neerslag per jaar 700 tot 2.000 mm afhankelijk van ligging en hoogte). In het westen is de neerslag aanzienlijk hoger dan in het oosten en in de hoge gebieden hoger dan in de laagvlakten.
Het verschil in de hoogte en klimaat heeft een grote verscheidenheid in de flora en fauna voortgebracht. Oostenrijk is één van de bosrijkste landen van Europa.

Over het algemeen is het beter om de meeste gebieden van Spanje te bezoeken van het einde van de lente tot het begin van de zomer, en van het einde van de zomer tot het begin van de herfst. Hiermee ontloopt u niet alleen de verstikkende hitte, maar ook de mensenmassa’s en de hoge zomertarieven. In de winter zakt de temperatuur in het centrale hooggebergte aanzienlijk. De zomertemperatuur in het noorden is ideaal voor zwemmen en zonnebaden, maar in het noordwesten kunt u ook regen verwachten. Als het hoogzomer is (juli-augustus), proberen zelfs de plaatselijke bewoners de droge, genadeloze hitte van Madrid en de centrale vlaktes te ontlopen, terwijl het in de zuidelijke en oostkustgebieden onaangenaam klam kan zijn. Voor zon in de winter kunt u op de Canarische Eilanden terecht, waar de temperatuur zelden onder de 17 graden komt. Op het vasteland, de zuidkust en delen van de centrale en zuidoostkust is het het hele jaar aangenaam mild, al is zwemmen niet echt mogelijk. In de winter kunt u uiteraard in de Pyreneeën, de Picos de Europa en de Andalusische Sierra Nevada goed skiën.
Webcam Willingen

Willingen

Webcam Helgoland

Helgoland

Webcam Chiemsee

Chiemsee

Webcam Furth

Furth

Webcam De Panne

De Panne

Webcam Brussel

Brussel

Webcam Knokke

Knokke

Webcam Luxemburg

Luxemburg

Webcam Les Orres

Les Orres

Webcam Monaco

Monaco

Webcam Parijs

Parijs

Webcam Carces

CarcesHavre

Webcam Basel

Basel

Webcam Zermatt

Zermatt

Webcam Luzern

Luzern

Webcam Besozzo

Besozzo

Webcam Bad Kleinkircheim

Bad Kleinkircheim

Webcam Bodensee

Bodesee

Webcam Wolfgangsee

Wolfgangsee

Webcam Faaker See

Faaker See

Webcam Malaga

Malaga

Webcam Roses

Roses

Webcam Tenerif

Tenerif

Webcam Empuriabrava

Empuriabrava

Click for Frankfurt, Germany Forecast
Click for Liege, Belgium Forecast
Click for Parijs, France Forecast
Click for Geneve, Switzerland Forecast
Click for Wenen, Austria Forecast
Click for Barcelona, Spain Forecast
Duitsland
België en Luxemburg
Frankrijk
Zwitserland
Oostenrijk
Spanje
- Reis en vakantieweer